Rusakko talvella. Rusakko, Lepus europaeus

Rusakko, Lepus europaeus

Rusakko talvella

Kuuntele teksti tästä: Rusakko on kookkain Suomessa esiintyvistä jäniseläimistä. Mainittiin myös että poimuria ei saa Rovaniemen ja Lohjan myymälöistä. Yritän vähitellen pysäyttää puun kasvun. Tuo kuvassa alimpana oleva oksa eniten huolestuttaa, kuten näkyy, se on poikki todella läheltä juurtumiskohtaa. Joka tapauksessa puu on ilmeisesti niin iäkäs että kannattanee keskittyä parantamaan sen oloa juurikin keventämällä latvusta niin kuin olit suunnitellut.

Nächster

Omenapuun hoito ja leikkaus

Rusakko talvella

Etenkin talvella, jolloin se liikkuu hämärissä ja pimeässä, se viettää päivänsä metsän suojassa jopa useiden kymmenien metrien etäisyydellä pellon reunasta. Asukas joka taloa hallinnoi melkein 30vuotta muistaakseni, kertoi että puut oli heidän aikana käynyt joku leikkaamassa kaksi kertaa. Kun metsäjänis saa kaiken irti heikkolaatuisesta puunkuoresta, rusakon ruuansulatus kykenee hajottamaan siitä vain kaikkein helpoimmin sulavat ainesosat. Mukavampi niitä sitten on syödä. Nyt pitää lopetella, pitää viedä pojan tyttö kerhoon.

Nächster

Risteytyykö rusakko metsäjäniksen kanssa?

Rusakko talvella

Joskus Pohjois-Suomessa se turvautuu jopa nuorten mäntyjen kuoren nilaosaan kuten pettuleipää! Minä antaisin moottorisahan laulaa, kaivaisin kannon maasta ja istuttaisin viereen pari uutta puuta, koska tilaa tuossa näyttäisi olevan ainakin kahdella hillittykasvuiselle pikkupuulle. Kaupunkirusakkojen elinpiiri voi olla vain muutamien hehtaarien laajuinen ja talvikauden ne voivat viettää hyvin pienellä alueella. Koska puu kasvattaa joka vuosi uusia vuosirenkaita saadaan varmasti vahva sivuhaara. Tässä aiemmin esitelty kirsikan leikkaustilanne. Ja upea kukkiessaan niinkuin tuo teidänkin, ja ne parhaat ja isoimmat omenat ihan siellä huipulla, rintamamiestalon katonharjan korkeuksissa.

Nächster

Kysy luonnosta: Kuinka vanhaksi rusakko elää?

Rusakko talvella

Tämä runko on tosi hieno, mutta niinkun näkyy niin huonokuntoinen. Nyt kuitenkin pyydän apua erääseen maailmallakin kiertävään ohjeeseen ja kuvaan, kilpalatvan pakolliseen poistoon. Se voi painaa kahdesta kahdeksaan 2-8 kiloa. Kysyjän piharusakko on melko varmasti sama yksilö, joka on kelpuuttanut pihan talviseksi päivälepopaikakseen. Ymmärsin että nämä ovat niitä kukkasilmuja ja nipsaan siis ne kaikki pois juurta myöten? Sillä tuota latvaa mietin, kun ajattelin,että pitäisikö jotenkin keventää ennenkuin tulee puolet puusta alas itsekseen. Taidan leikellä ensi kesänä sitä vasta myöhään, ettei taas kasvattele niitä hujoppioksia. Ota kuva eläimestä, sillä se auttaa eläinsuojeluneuvojaa tunnistamisessa.

Nächster

Tästä alkaa'talvipaketti'!

Rusakko talvella

Rusakonpoikasia taas löytyy sieltä sun täältä, usein yksittäinkin. Kannattaa muistaa että rupiset omenat eivät ole käyttökelvottomia syöntimielessä! Tätäkään puuta ei oltu leikattu pyrkien runkojohtoisuuteen, siten siinä on kaksi selvää päähaaraa. Sitten alkaa rusakon jäljityksen vaikein ja vaativin vaihe, haulikkohollille pääsy. Yleensä puu pyrkii kompensoimaan juuriston ja latvuston suhdetta ja siitä johtuu että vanha puu lykkää hurjat vesiversot jos sitä liikaa verottaa kerralla. Lumitilanteesta riippuu, kuinka ruokaa saadaan lumen alta. Lämmin ja kostea on yleensä niille oikein riemuvoitto kesäsää.

Nächster

Omenapuun hoito ja leikkaus

Rusakko talvella

Keväällä lehdet ovat kippurassa minkä lie tuholaisen jäljiltä. Ilman kuvaa on vaikeata neuvoa, jos suurin osa oksista on jo sadon painosta painunut vaakatasoon tai alemmaksikin ne eivät enää paljoa kasva, harventaa ja lyhentää voi vähän kerrassaan. Latvuksessa kasvaa paljon oksia suoraan ylöspäin. Kannattaa kädellä varovasti painaa oksaa eri kohdista ja katsoa, mihin kohtaan sidottava naru taivuttaisi oksaa parhaaseen asentoon ja suuntaan. Ihan aluksi aloitin ahkeroimaan ajoissa. Rusakoilla on aina mustat korvankärjet, kaneilla ei.

Nächster

Rusakko

Rusakko talvella

Toki näin voi tehdä mutta on myös taimia joissa on vähän nuoria versoja myyntitaimissa sivuhaarat ovat yleensä yksivuotisia joissa ei ole kukkasilmuja , jos haluaa tästä kilpalatvasta hyväkulmaisen sivuoksan niiin sen voi saada helposti. Päiväaktiivisilla linnuilla on keskitalvella käytettävissä vain muutama tunti ravinnon etsimiseen. Koeta pitää myös jonkin sortin nätti järjestys yllä periaatteella yksi vasemmalta, toinen oikealta. Olisiko täällä joku halukas tulemaan neuvojaksi niiden leikkauksessa, minä teen kyllä työt. Sillä eihän kanaverkko mitään kaunista katseltavaa ole, mutta huokein ratkaisu muihin verkkoihin nähden.

Nächster

Kamera

Rusakko talvella

Etelässä hehkutetaan kun ensimmäiset leskenlehdet kukkivat, perhoset lentävät ja muuttolinnut saapuvat. Rusakko jää yleensä makuulle noin tunnin sisällä karkotuksestaan. Siis puu, jos ei muuta, hajoaa omaan suuruuteensa. Siitä saa yleensä aivan kelpo puun 2-3 vuoden leikkausohjelmalla se täytyy tehdä useamman vuoden aikana jotta puu ei rasitu liikaa, ja vesiversot täytyy pitää kurissa. Muutama raskaampi sivulle kaartuva oksa pois painopisteen siirtämiseksi keskemmälle. Syönnöksen löydyttya Rajanen aloittaa makuukamarin päättelyn.

Nächster